Acupunctuur bij vermoeidheid


Acupunctuur bij vermoeidheid wordt vaak gebruikt, maar waarom eigenlijk? Hoe werkt dit vanuit de Chinese geneeskunde? In dit artikel wil je wat inzichten geven daarover en natuurlijk tips om zelf aan de slag te gaan.

Wil je aan de slag met acupressuur? Download dan mijn e-book “meer energie met acupressuur” 

Vermoeidheid kom ik veel tegen in mijn praktijk en er is niet maar één oplossing omdat er niet maar één oorzaak is. In de Chinese geneeskunde spreken we bij vermoeidheid vaak van een Leegtepatroon. 
Er kan bijvoorbeeld een Leegte zijn van Qi, Yin of Yang. Maar ook Bloedleegte, Leegte van Jing of van Vloeistoffen kunnen voorkomen. 

Het gezamenlijke symptoom is dus vermoeidheid, bij Qi Leegte zie je daarnaast kortademigheid, bij Yin Leegte Warmte-gevoelens en bij Yang Leegte Koude-gevoelens.

In dit artikel richt ik mij op een Leegte van Qi.

Acupunctuur bij vermoeidheid inzicht 1

Vermoeidheid kan dus een gevolg zijn van Qi Leegte, maar alleen dat te weten is nog niet voldoende om dit te behandelen. Er kan namelijk Qi Leegte zijn van verschillende Organen. Bijvoorbeeld van de Milt (de meest voorkomende)


Op de afbeelding zie je de symptomen van een Milt Qi Leegte:
  • Een slechte eetlust
  • Zwakke spieren
  • Diarree
De afbeelding van de 5 elementen die je het meest tegen komt, is de elementen in een cirkel. 
Maar ook deze komen we nog regelmatig tegen: het Aarde-element als middelpunt. Hieruit blijkt hoe belangrijk dit element is. 

Als je naar de seizoenen kijkt, heb je tussen twee seizoen steeds een soort van "tussenseizoen". Dit is een periode van balans, van even "pas op de plaats maken".

Als je naar het lichaam kijkt, is het Aarde-element verantwoordelijk voor een groot deel van jouw Qi aanmaak. Namelijk door het omzetten van voeding in Qi, jouw spijsvertering dus.

Milt Qi Leegte (Milt en Maag zijn samen onderdeel van het Aarde-element) is daarom ook een belangrijk ziektepatroon dat verholpen dient te worden om minder vermoeid te zijn. Dat kan bijvoorbeeld door het punt Milt 3 te masseren, maar vooral door op jouw voeding te letten.


Acupunctuur bij vermoeidheid inzicht 2

Ook Qi Leegte van de Long kan tot vermoeidheid leiden (De Long is een onderdeel van het Metaalelement). Om te weten of je hier last van hebt, kun je kijken of je last hebt van één (of meer) van de volgende symptomen:
  • Spontaan zweten
  • Zwakke stem
  • Snel verkouden

Long Qi Leegte kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een "Externe Wind", Wind die van buiten komt en waartegen het lichaam zich niet goed kan beschermen. Door de Long Qi te versterken, versterk je ook de verdediging van het lichaam tegen deze Wind.

Acupunctuur bij vermoeidheid inzicht 3

Naast Milt en Long Qi Leegte is ook Nier Qi Leegte een mogelijke oorzaak van vermoeidheid. Nier Qi Leegte kun je herkennen aan bijvoorbeeld, rugpijn, pijnlijke knieën of osteoporose (botontkalking). 

Eén van de mogelijke oorzaken waardoor de Nier Qi uitgeput raakt, is overwerk. Structureel te lange tijd té veel werken, maar ook té veel sporten.

Acupunctuur bij vermoeidheid tip 1

Het punt Milt 3 is een belangrijk punt om een Milt Qi Leegte te behandelen. Dit punt vind je aan de binnenkant van de voet, net achter de knobbel van de grote teen. Masseer dit punt 2 à 3 minuten per dag, zowel links als rechts.

In de video zie je waar je het punt kunt vinden.Acupunctuur bij vermoeidheid tip 2

Een andere mogelijkheid om alle elementen aan te pakken is deze Qi yoga serie. Hierin worden alle meridianen gestrekt en daarmee de Organen versterkt

Acupunctuur bij vermoeidheid tip 3

Vind je de strekkingen te moeilijk? Niet getreurd, doe dan deze Qi serie voor meer energie


Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om aan de slag te gaan met jouw vermoeidheid.

Wil je meer lezen hierover en nog meer acupressuurpunten? Download dan mijn e-book "meer energie met acupressuuur


0 Comments

Leave a Comment