Aromatherapie, de kracht van geurAromatherapie is meer dan een "lekker luchtje". Ik maak in mijn praktijk veel gebruik van etherische olie, in deze blog wil ik je uitleggen waarom.

Wil je zelf aan de slag? Download met gratis e-book: acupressuur en etherische olie.

Aromatherapie: Geurgeheugen

Wist je dat ons lange termijngeheugen voor geur sterker is dan ons lange termijngeheugen voor zicht? Geuren brengen een bepaald gevoel bij je naar boven, zowel positief als negatief. 

Iedereen heeft wel een herinnering aan een geur, bijvoorbeeld de eau de cologne van je oma of de appeltaart van je moeder die je terug laat denken aan een blije jeugd. 
In onze hersenen vind je het limbische systeem, dit wordt ook wel de “geurhersenen” genoemd omdat daar de geuren en bijbehorende emoties worden waargenomen. 

Met aromatherapie kun je je emoties op een positieve manier beïnvloeden en negatieve emoties, zoals bijvoorbeeld angst en boosheid, omzetten naar positieve emoties, zoals moed en vreugde doordat de geur binnen 22 seconden in jouw limbische systeem terecht komt en er een andere emotie aan koppelt.


Aromatherapie met Etherische olie

Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van etherische olie, ook wel essentiële olie genoemd. 

Deze oliën zijn afkomstig van bloemen, planten, bomen, kruiden, grassen, enz. Essentiele oliën bevatten meer dan 100 verschillende natuurlijke, biologische bestanddelen. De oliën hebben verschillende functies in de planten, ze zorgen bijvoorbeeld voor de groei, de bescherming, communicatie en aantrekkingskracht. 

Voor ons mensen kunnen de essentiële oliën ondersteuning geven, bijvoorbeeld voor ons zenuwstelsel, immuunsysteem, bloedvaten of bewegingsstelsel.

AROMATHERAPIE: contraindicaties

Essentiele olie kun je voor veel verschillende klachten gebruiken, maar het heeft ook contra-indicaties. 

Er kan bijvoorbeeld huidirritatie optreden, daarom gebruik ik de olie altijd verdund met een plantaardige olie. 

Ook moet je ervoor uitkijken dat de olie niet in de ogen komt. 

En bij zwangerschap moet je altijd voorzichtig zijn, niet elke olie is daarbij geschikt.


AROMATHERAPIE: zuivere olie

Essentiële olie wordt aan veel producten toegevoegd, denk aan zeep, shampoo of deodorant, maar ook aan schoonmaakmiddelen. 

Deze zijn niet altijd 100% puur, vaak worden er synthetische stoffen aan toegevoegd om de prijs laag te houden en daardoor is de werking minder dan van 100% pure olie.

Ik werk met de olie van Young Living, deze zijn 100% puur en onverdund.


Young Living heeft zijn eigen boerderijen waar de olie uit de bloemen en planten gehaald wordt, daar worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zodat de olie ook nog eens biologisch is.


AROMATHERAPIE: zo gebruik je de olie

Ik gebruik de olie op 2 manieren:
Aromatisch: hierbij snuif je de geur op, bijvoorbeeld direct uit het flesje of via een diffuser. 
In de video zie je hoe je de diffuser gebruikt:

Op de huid: hierbij verdun ik de olie met een plantaardige olie voordat ik het op de huid smeer. 
Zo maak je een massageroller.

Deze twee combineer ik regelmatig op acupressuurpunten, de olie komt dan via de neus en via de huid jouw lichaam in. 
Een voorbeeld daarvan zie je bij de Houtpunten op de voet.Voor een betere stoelgang kun je bijvoorbeeld Maag 36 masseren, de etherische olie die je daarbij zou kunnen gebruiken zijn onder andere; 

  • Digize
  • Grapefruit
  • Cardamom
Maag 36 vind je hier:
Meer acupressuurpunten en tips welke olie je wanneer kunt gebruiken vind je in mijn gratis e-book "acupressuur en etherische olie"
0 Comments

Leave a Comment