Aandacht en concentratie voor je brein

Je hebt het vast al heel vaak gehoord: “alles wat je aandacht geeft groeit”. Maar hoe zorg je er voor dat je aandacht niet te veel versnipperd? Dat je je focus richt op één taak?

Ik kwam het boek focus aan/uit tegen van Mark Tigchelaar. Hierin stonden een aantal tips waarvan ik een klein stukje met je wil delen. En natuurlijk acupressuurpunten die jouw concentratie verbeteren.Hoe werkt je brein?

Allereerst is het handig om te weten hoe je brein werkt. De hele dag komen er prikkels binnen. Gelukkig hoef je niet overal op te reageren. Jouw brein bepaalt wat er belangrijk is voor jou en waar je aandacht naar toe gaat.
 
Ken je deze video “monkey business illusions”? Het is een video waarbij je de opdracht krijgt om te tellen hoe vaak een basketbalteam de bal naar elkaar overspeelt. Je gaat je daarom focussen op de bal en hebt vaak helemaal niet in de gaten wat er nog meer gebeurt. Je ziet alleen wat er op dat moment nodig is om te zien. Je brein ziet wel de hele video, maar geeft alleen datgene door wat op dat moment belangrijk is om aan de opdracht te voldoen.
 
De meeste prikkels komen onbewust binnen. Daarvan stuurt je brein 0,00003% door naar je bewustzijn.
 
Elke keer dat we van taak wisselen, blijft een deel van ons brein ook nog bij de vorige taak hangen. In het voorbeeld van de basketbalvideo: als er halverwege gevraagd wordt om te focussen op de spelers van het zwarte team, blijft dus in je brein nog wel het aantal overspeelmomenten van het witte team hangen.

Condentratielekken

 Op zich is dat wel handig want daardoor onthoud je ook waar je mee bezig was. Maar hierdoor kost het je wel moeite om verder te werken, je hersenen worden namelijk trager. Mark noemt dit in zijn boek “concentratielekken”.
 
Deze concentratielekken treden al op bij een kleine wisseling in je aandacht. Zoals het even checken van je social media, iemand die iets aan je vraagt of het halen van een kop koffie.
 
Maar ook van binnenuit word je afgeleid. Terwijl je bezig bent met de ene taak, schiet je ineens te binnen dat je nog een andere taak hebt die afgemaakt moet worden. En je aandacht is versnipperd, want die andere taak wil je ook niet vergeten.
 

Hoofd leeg maken

Een simpele manier om je aandacht bij de eerste taak te houden is “de externe harde schijf”. Oftewel: pen en papier om alles wat binnenkomt, direct op te schrijven. Je hoeft het nu niet meer te onthouden en het is uit je hoofd. Daardoor ontstaat er meer ruimte in je denkbrein voor de taak waar je mee bezig was.
 
Een ander voordeel van je hoofd leeg maken, is dat je minder stress ervaart.

Acupressuur voor concentratie

Ook vanuit de acupunctuur kennen we punten die helpen om beter te focussen. Een belangrijk punt is DuMai 24. Dit punt vind je door met je vinger vanaf je neusbrug omhoog te glijden tot aan de haargrens. Je kunt dit punt masseren, maar je kunt er ook alleen met je aandacht naar toe gaan. Door dit elke dag eventjes te doen, zal je geheugen verbeteren.


 
DuMai 24 verbetert het brein én kalmeert de Shen. Ook heeft de meridiaan DuMai een verbinding met het Hart, waar volgens de Chinese geneeskunde je Shen verblijft. De Shen is onder andere je intelligentie.
 
Ook Yintang is een punt dat je concentratie verbetert. Dit punt staat ook wel bekend als “het derde oog” en vind je midden tussen je wenkbrauwen.


Wil je meer tips uit het boek? Je kunt het bestellen via onderstaande link.


0 Comments

Leave a Comment